De laatste jaren komen er steeds meer vraagtekens over het gebruik van Cholesterol verlagende medicijnen.....
Sinds enkele jaren is Diabetes type 2 een onderdeel van mijn leven geworden. Helaas komt het vrij vaak voor dat deze patiënten een te hoog cholesterol gehalte hebben. In Nederland is men zeer gemakkelijk in het voorschrijven van cholesterol medicijnen. Een onderzoek heeft aangetoond dat ons landje 10 % van de algehele wereldproductie aan verlagende cholesterolmedicatie verbruikt….
Omdat mijn cholesterol  boven het gemiddelde (4.6 tot 5.5) uitkwam moest ik er ook aan geloven.
Het eerste medicijn bestond uit het populaire goedkope middel Simvastatine. Deze 40 mg tabletjes veroorzaakten in het eerste halfjaar geen problemen totdat er een merkverandering (ranbaxy) van medicatie plaats vond. Kreeg vreselijk last van hoofdpijn, spierpijn in benen, armen, zelfs een ontsteking in de linker schouder en nog meer ellende. Onderzoek op internet leerde dat cholesterol medicatie vaak oorzaak van deze problemen kunnen zijn. Na de huisarts ingelicht te hebben dat ik op eigen risico wilde stoppen verdwenen alle problemen. In de loop van 2012  haalde de huisarts mij, na bloedonderzoek, toch weer over om cholesterolpilletjes te slikken. Deze keer zou ik het betere, en ondertussen véél goedkoper geworden, Atorvastatine  krijgen. Ik moet toegeven dat ik geen bijwerkingen meer kreeg.
De ellende begon pas in mijn herstel na de operatie en bestralingsperiode. Het leek alsof ik op een andere planeet was, dood of levend zijn interesseerde mij niet meer. Emotioneel was ik een wrak, depressief, slapeloosheid, moe… Was het de nasleep van de operatie, misschien de narcose, bestraling… Sommige mensen storten na zo’n bewogen periode wel eens in. Omdat het snel bergafwaarts ging werden verschillende bezoeken naar de huisarts afgelegd. Kreeg uiteenlopende medicatie voor depressie tot slaappillen voorgeschreven, niets hielp.
Zelf weer lopen spitten op het Internet, daar kwam nog wel eens het vitamine B12 tekort voorbij waarbij nogal veel symptomen op die van mij leken. Omdat je als Diabetes patiënt minimaal 2 keer per jaar een bloedonderzoek moet ondergaan leek het mij een prima plan om dat B12 onderzoekje mee te nemen. Gelukkig deed de huisarts daar niet moeilijk over dus dat was zo geregeld. Een week later bij de praktijkondersteuning langs voor de uitslag. Vitamine B12 was op zich niets mis mee maar de cholesterol kon beter, hij was namelijk veel te laag. Vorig jaar nog 6.5, nu op 1 juli 2013 nog maar 2.5. Ik vroeg de mevrouw om een uitdraai van de gegevens. Zij zou nog met de arts overleggen om de dosis eventueel terug te brengen naar nog maar 20 mg per dag. Ik zou daar in de loop van de volgende week nog bericht over krijgen.
Thuisgekomen ging ik via internet weer op onderzoek uit wat die lage cholesterol waarden konden betekenen. Binnen tien minuten was ik eruit wat de depressie bij mij veroorzaakte. Geen cholesterolpil, Never Ever!!! meer voor mij…….
Een week later was ik voor de helft weer terug op planeet aarde, twee weken later ging alles "relatief gezien" weer als vanouds.

Als er meer behoefte aan cholesterolinfo is dan moet je zeker eens Googelen op bijvoorbeeld:
de cholesterol mythe. De negatieve berichten over verlagende cholesterol medicatie nemen wereldwijd steeds grotere vormen aan.
Er zijn overigens ook genoeg situaties dat een cholesterol medicijn wel degelijk nut heeft. Dus stop nooit zomaar met de medicatie, altijd eerst overleggen met de behandeld arts!
Diabetes teststrips
© 2013 Klosprothese.nl - Alle rechten voorbehouden - info@klosprothese.nl - Laatste update augustus 2015