Ja daar is die dan, datgene waar het op deze homepage hoofdzakelijk om draait, de klosprothese.....
Graag had ik je een stukje over de ontwikkeling van dit gedrocht willen vertellen maar helaas…. Behalve dat Sigmund Freud de beroemdste persoon met een klos is geweest vind je er bijna niets over. Ja, er zijn wat gebruikers her en der over het internet verspreid te vinden met wat blogs of tweets en/of Facebook ervaringen. Enkele homepages die ondergetekende heeft kunnen vinden staan onder het menu kopje links. Eigenlijk is dit een teken dat wij het over iets zeldzaams hebben.
Een vergelijking leert dat je meer kans maakt om een hoog geldbedrag in één van de loterijen te winnen dan dat je ooit een klosprothese gaat dragen…. Wij doen dus altijd mee met de staatsloterij en de lotto en hebben alleen maar geld verspeeld. Om van geluk te spreken..…
Naar eigen schatting komen er pakweg 100 klosdragers per jaar in Nederland bij.

Terug naar mijn eigen persoon, boven zie je twee afbeeldingen van mijn noodklosprothese. Niet bepaald een wonderschoon ding maar functioneel was hij zeker. Je moet je voorstellen dat tijdens de operatie een groot gedeelte van mijn gehemelte werd weggenomen, in mijn geval was dat tot bijna de rechter oogkas. Praten, eten en drinken gaat praktisch niet zonder prothese. Sterker nog, je raakt zo aan de oude klos gewend dat als je in het begin de permanente prothese in krijgt weer naar de oude terug verlangt. Kwestie van aanpassen, bijschaven, opvullen, weghalen, et cetera.
Drs. N.J.W. Fokkens (tandarts maxillo faciale prothetiek) heeft mij bij kennismaking in het Erasmus al gewaarschuwd dat ik hem tot vervelends toe zou terugzien. Nou daar heeft hij dus gelijk in, ik zie hem inderdaad erg vaak maar kan niet zeggen dat het vervelend is. Het is, behalve een aardig persoon, ook een vakman en hij heeft een uniek beroep. Er lopen in Nederland een stuk of dertig van dit soort kunstenaars rond.
Navraag heeft geleerd dat hij ongeveer 10 klosprotheses per jaar maakt. Daarvan zijn meer dan de helft herhalingsprotheses. Het is namelijk zo dat de meeste klossen, door slijtage, breuk en/of door verandering binnen de mond zelf, 2 à 3 jaar meegaan. Daarnaast is het ook handig om een reserve in bezit te hebben.
Bovenstaand zijn drie verschillende afbeeldingen van mijn permanente klosprothese. Het zilverkleurig gedeelte dient als bevestiging aan de overgebleven hoektand en vier kiezen aan de linker bovenkant.
Helaas praat ik met de nieuwe klos een beetje op zijn Wassenaars (no offence). Het antwoord van drs. Fokkens op deze opmerking of daar naartoe te verhuizen dan geen optie zou zijn zorgde natuurlijk voor de nodige hilariteit.
© 2013 Klosprothese.nl - Alle rechten voorbehouden - info@klosprothese.nl - Laatste update augustus 2015