De noodklosprothese werd met een schroef vast gezet in een stuk overgebleven gehemelte. Het was alleen niet de bedoeling dat het geheel al zo gauw zou loskomen.......
Bij mij hadden ze tijdens het opereren de noodklosprothese (leuk woord voor scrabble) inclusief putty (een soort kneedpasta in de trendy kleur groen) vast gezet met een schroef  in een overgebleven stuk hard gehemelte. Na veel vieren en vijven kwam het gedeelte na ongeveer 10 dagen s’nachts om 02.30 los te zitten. Ik moest dus mijn klos handmatig beet houden anders bungelde deze tegen mijn onderkaak aan. Mijn vrouw in paniek het ziekenhuis bellen, betreffende zaalarts kon er niets mee dus we moesten maar tot de volgende dag wachten. Ondertussen rond 04.00 uur had zelfs de schroef losgelaten dus heb ik, tot grote schrik van mijn vrouw, het zooitje maar uit m’n mond getrokken en in een bakje gelegd. Kon ik in ieder geval tenminste nog een beetje slapen. In de middag gingen we weer naar het Erasmus. Daar aangekomen werd de klos ietwat veranderd zodat het resterend bovengebit de klos redelijk op zijn plaats kon houden. Voordeel van een klosprothese versus bottransplantatie is dat de chirurg kan kijken hoe het geheel in het operatiegebied aan het helen is. In mijn geval was drs. I. ten Hove (Hoofd-Hals Chirurg) gelukkig tevreden met het helingsproces.

Het verwijderen van de 2 Tetracycline-gazen waarmee tijdens de operatie de holte werd opgevuld was een misselijke bedoening. Had zelf het gevoel dat de gazen bijna één meter per stuk waren. Toen deze enkele weken na de operatie verwijderd werden werd ik me toch een partijtje misselijk! En de assistente mijn hoofd maar afdeppen met vochtige doekjes. Naderhand best wel om gelachen, de al eerder genoemde chirurg dacht namelijk dat ik veel pijn had, en ik maar proberen duidelijk te maken,  “geeh pijh, miheijk, miheijk…” Het valt niet mee om te praten zonder klosprothese in je bakkes…..

Na de operatie is toch gebleken dat je met de nodige beperkingen verder moet.
Terug naar het tijdperk baby, maar dan met volwassen bewustzijn, zo zou je naar mijn mening, de situatie het best kunnen omschrijven.
Uitkijken dat je niet ga kwijlen, neus omhoog anders kan je twee keer van je koffie, thee, drinkvoeding of brinta genieten enne, niet te vergeten, zakdoek bij de hand als je moet niezen anders zijn de gevolgen voor datgene wat tegenover jou staat niet te overzien…

Zelf heb ik ook massa’s flesjes Nutridrink in allerlei smaakjes verorberd. Na verloop van tijd kon mijn maag de flesjes ineens niet meer verdragen…. Ik werd er misselijk van! Gelukkig was ik gedeeltelijk al overgestapt naar gepureerde voeding. Nu eet ik vooral rijst, soep, pasta enzovoort met kleingesneden stukjes kip of andere stukjes vlees/vis.

Helaas kreeg ik twee weken na de operatie te horen dat na weefsel onderzoek de tumor nog steeds aanwezig was in mijn wangslijmvlies. Minder goed nieuws daar ik hoopte dat de bestralingstherapie preventief zou zijn. Nu maar hopen dat de bestraling zijn werk gaat doen.
© 2013 Klosprothese.nl - Alle rechten voorbehouden - info@klosprothese.nl - Laatste update augustus 2015