Fentanyl Pijnpleisters werken, hoe kan het ook anders, tegen pijn en deze pleisters zijn vele malen sterker dan morfine. Tot zover het positieve over dit medicijn…..
Ok, ik weet het nu zo onderhand wel... Als er bijwerkingen in de bijsluiter staan vermeld dan krijgt ondergetekende er waarschijnlijk last van. Ik en medicijnen, tja....

De dag dat ik uit de operatie kwam kreeg ik een Fentanyl pijnpleister van 25 microgram, deze moest elke 3 dagen vernieuwd en op een andere plek van een bovenarm geplakt worden. Na ongeveer 2 weken vroeg ik tijdens een check-up aan de chirurg of het gebruik daarvan nog nodig was. Hij keek me een beetje laconiek aan en zei op een nogal cynische toon, “ik zal er zeker mee doorgaan aangezien je binnenkort het bestralingstraject ingaat, sterker nog, hoogstwaarschijnlijk zal de dosis nog wel flink verhoogd worden”.

Toegegeven, die pijnpleisters helpen echt maar laten we het maar niet hebben over bijwerkingen…. of toch maar wel! Apneu, zeer zeldzaam maar ik had het vanaf de eerste dag. In het ziekenhuis wisten ze niet wat ze er mee aan moesten, thuis kwam ik er in de bijsluiter achter dat het een zeer zeldzame bijwerking kon zijn. De apneu zorgde er voor dat ik, voor mijn gevoel, honderden keren per etmaal in slaap viel en gelijk weer wakker werd. Dat werd bevestigd door mijn vrouw toen ik na de operatie thuis kwam. De adem stokte ongeveer 10 seconden waarna ik elke keer weer wakker werd. Gelukkig duurde de apneu maar drie weken en wende mijn lichaam aan het gebruik van de pleisters. Wende, es effe kijken komt ook gedeeltelijk voor in het woord gewenning… dat woord alleen al. De dosis werd na 4 weken bestraling verhoogd naar 50 en uiteindelijk 62 mcg. Wat men erbij vergeten was te vermelden is dat ipv 1 zakje poeder tegen verstopping er minimaal 2 zakjes per dag genuttigd diende te worden…. Om een lang verhaal kort te maken, gelukkig bestaan er “doe het zelf” klysma setjes die via recept van de huisarts bij de apotheek zijn te verkrijgen… Nog een bijwerking, hoe wordt je high terwijl je niet blowt of andere drugs gebruikt… juist een hogere dosis Fentanyl. Nog zo’n leuke bijwerking. Twee weken na de laatste bestraling zaten wij (mijn vrouw en ik) op een vakantie park, tijdens een bad geen pleisters op de arm geplakt, deze mogen namelijk niet onder het waterniveau zitten. Na het badderen vergeten nieuwe te plakken… Foutje bedankt, nou weet ik dus wat een junk voelt als hij ontwenningsverschijnselen  krijgt…. Heb zo'n anderhalf uur lang lopen ijsberen, kon mijn ledematen en dan met name mijn benen niet in bedwang houden. Tot overmaat van ramp was concentratie op andere zaken niet mogelijk, dit was een complete Cold Turkey. Tot aan de dag van vandaag moet er nog een klein stukje van 3 microgram (afgeknipt van een 12 mcg pleister) geplakt worden. Helemaal stoppen lukt nog niet omdat de benen onrustig worden en ik niet meer goed kan slapen. Ben er bijna vanaf… Men had mij niet verteld dat het verstandig zou zijn om de dosis langzaam af te bouwen…. Nogmaals bedankt!
© 2013 Klosprothese.nl - Alle rechten voorbehouden - info@klosprothese.nl - Laatste update augustus 2015