De bestraling vond ik persoonlijk veel zwaarder dan de operatie.

Het maken van het masker in de mouldroom van het Daniel den Hoed ging prima. Het gebruikte materiaal wordt verhit tot 60 graden celsius om het masker te vormen. Helemaal geen pijn, hooguit een beetje ongemakkelijk, zelfs geintjes tegen de specialisten gemaakt. Ook tijdens het inpassen van de zogenaamde tongspatel ging alles naar wens. Daarna onder de scan waar fotos worden gemaakt en gebieden op het masker worden afgetekend die in toekomst moeten worden bestraald. No problems, alles ging relaxed.
Daarna kon ik gelukkig in de stad waar ik woon (Dordrecht) in een dependance van het Erasmus de bestralingsbehandeling voltooien.

Het begin van de bestraling was voor mij een groot drama! Op een of andere manier zat het masker rond de keel veel te strak! Serieus, kon nauwelijks ademhalen. Het leek of het masker gewoon, bij mijn keel althans, was gekrompen. De medewerkers probeerden mij zo goed als mogelijk door de eerste sessie heen te loodsen. Een dag later kreeg ik het zo benauwd dat er hulp werd ingeroepen. Het masker werd door een specialist met een warmtebron bij de keel opgerekt, dat hielp dus duidelijk! Ik hoef je misschien niet te vertellen dat door de valse start het vertrouwen bij mij tot een voorlopig nulpunt was gedaald. Gelukkig viel het merendeel van de bestralingssessies, wat benauwdheid betreft, mee.

Omdat je een eigen audio CD mocht meenemen, in mijn geval  was dat er eentje van de popgroep Train, kon ik zelf op een gegeven moment het hele verloop van zon behandeling uit tekenen. Zo schatte ik dat elke bestralingsbehandeling ongeveer 9 minuten duurde. Elke keer werd ik van negen verschillende kanten bestraald en ja, na 33 keer (vrijdag was altijd 2 keer op n dag) weet je het wel..... De laatste 2 3 weken kwam ik thuis en was mijn lichaam zo op dat ik gelijk plat ging.

De laatste weken van de bestraling werd de medicatie tegen pijn dan ook verhoogd. Eerst met behulp van het middel Oramorph, in mijn geval had ik daar weer een nare bijwerking van. Hartkloppingen kan je dus echt niet gebruiken als je wordt gescand en aan de tafel wordt vastgepind met een masker om je kop.... Toen is de dosis Fentanyl in 2 stappen verhoogd van 25 naar uiteindelijk 62 microgram. De pijnpleisters hielpen een klein beetje, het was dan ook niet zozeer de pijn waar ik last van had maar meer het gevoel van algehele malaise. Dit duurde zeker nog tot twee drie weken na de bestraling.

De bestralingstherapie zorgde er ook voor dat ik mijn gehoor aan de rechterzijde verloor. Nu, vijf maanden na de bestraling, heb ik door middel van een buisje mijn gehoor bijna weer volledig terug.
2013 Klosprothese.nl - Alle rechten voorbehouden - info@klosprothese.nl - Laatste update augustus 2015